суббота, 29 декабря 2012 г.

Каблук - елемент взуття, який піднімає п'ятку вище носка


Прийнято вважати, що каблук був винайдений близько п'ятисот років тому. У всякому разі, перші згадки про підборах у Франції відносяться до початку XVI століття, і приблизно в той же час - в 1509-му році - слово «каблук» з'явилося в нашій мові. Як на Заході, так і на Сході каблуки в той час експлуатувалися виключно чоловіками, допомагаючи їм при верховій їзді. Втім, є відомості про те, що прообраз каблука з'явився у древніх єгиптян, які винайшли підняту п'ятку для зручності ходьби по зораному полю.

Поворотним моментом в історії каблуків став 1533-й рік, коли взуття з високою п'ятою вперше одягла жінка. Причому цією жінкою була сама Катерина Медичі. Символом жіночої привабливості каблук став значно пізніше - лише в XIX столітті, а справжній переворот у взуттєвій моді стався в 1950-му, коли Сальваторе Феррагамо явив світу тонкий сексуальний каблук-стілетто. В даний час в книзі рекордів Гіннеса зафіксований 43-сантиметровий каблук як найвищий з коли-небудь створених в світі. Правда, така висота була досягнута завдяки значній платформі подносочной частини.


Як би небезпечно не виглядали каблуки, люди не в силах від них відмовитися. Статистика стверджує, що 3 з 4-х чоловіків, тобто цілих 75%, буквально без розуму від жінок на високих підборах. Але краса, як відомо, вимагає жертв: навіть найнижчий каблучок збільшує навантаження на пальці ніг на цілих 22%. МОЗ радить утриматися від носіння високих каблуків більше 3-4-х годин на день, а на каблуки вище 15-ти см працівники медицини накладають найсуворішу заборону. Ідеальним для здоров'я стопи і постави вважається каблук заввишки 3-4 см, а вагітним жінкам каблуки більшої висоти і зовсім протипоказані.

Що стосується падінь, спровокованих каблуками, то це зовсім не міф, а сувора реальність. За статистикою майже кожна третя жінка з тих, хто ходить на високих підборах регулярно (частіше трьох разів на тиждень), постійно падають завдяки своїм улюбленим шпилькам. Навіть супермоделі Наомі Кемпбелл далеко не завжди вдавалося пройтися по подіуму без пригод. Наприклад, в 1994-му році вона не змогла встояти на шпильках, висота яких була воістину запаморочливою і становила 23 см.

Комментариев нет:

Отправить комментарий